Kyokushin’s historie

Sosai Masutatsu Oyama 10. Dan
Sosai Masutatsu Oyama blev født den 27.juli 1923 i en lille landsby i det sydlige Korea.

I en alder af 9 år, mens han boede på sin søsters gård i Manchuriet, begyndte han at lære kampkunst ved at studere den sydkinesiske Kempo stil, kendt som “Atten hænder”. I 1938 rejste Mas. Oyama til Japan, hvor han ønskede at søge optagelse på en flyverskole for at blive jagerpilot. Imidlertid var han tvunget til at opgive sin drøm og finde arbejde andetsteds. Han fortsatte med at træne judo og boksning og hans interesse for kampkunst ledte ham i retning af Gishin Fuankoshi`s dojo, hvor han startede med at træne Okinawa karate.

Med hans stærke engagement udviklede Mas. Oyama sig hurtigt og 20 år gammel opnåede han således 4 dan. På samme tid blev Mas. Oyama rekrutteret til den kejserlige japanske hær og begyndte samtidig at studere judo, i håbet om at mestre teknikkerne. Da han stoppede med at træne judo efter 4 år , var han således gradueret 4 dan.

Efter Japans nederlag i 2. verdenskrig blev Mas. Oyama, ligesom de fleste andre unge japanere, kastet ud i en personlig krise. Hans vej ud af fortvivlelsen var træning med So Nei Chu som var en koreansk mester i Goju-Ryu karate. Denne store mester, kendt for sin fantasiske fysik og åndelige dybde, havde en positiv og dybsindig påvirkning på den unge Mas. Oyama. Mester So Nei Chu lærte ham de grundlæggende åndelige værdier i buddhismen og den adskillighed, der ligger i budo som begreb. Efter få års træning rådede mester So, Mas. Oyama til at dedikere sit liv til kampkunst og trække sig tilbage til et skjulested i bjergene for at træne krop og sjæl.

I et fjernt og afsidesliggende sted på bjerget Kiyosumi i området Chiba(præfektur el. Amt), startede Mas. Oyama i 1946 sin træning. Han var ledsaget af en af sine elever kaldet Yashiro. En ven til Oyama, Mr. Kayama bragte dem forsyninger en gang om måneden. Yashiro kunne ikke klare strabadserne og måtte opgive efter 6 måneder, men igennem energisk og kraftfuld træning lærte Mas. Oyama at overkomme det mentale pres forårsaget af den massive ensomhed. 14 måneder senere fortalte Mr. Kayama til Mas. Oyama, at han grundet uforudsete hændelser ikke længere kunne finansiere træningen i bjergene og Oyama var således nødsaget til at opgive den oprindelige plan, som var at træne i 3 år afskåret fra omverdenen.

I 1950èrne begyndte Mas. Oyama sine berømte kampe med tyre, dels for at teste sin styrke og dels for at gøre resten af verden opmærksom på kraften og styrken i hans karate. Mas. Oyama kæmpede i alt mod 52 tyre, hvoraf han dræbte 3 øjeblikkeligt og huggede hornene af de 49 med håndkantslag.

I 1953 åbnede Mas. Oyama sin første dojo i Mejiro, Tokyo i Japan. Hans fysiske og psykiske styrke var på sit højeste og træningen var meget hård og indgående. Mange elever var medlemmer af andre stilarter og det var Oyamas hensigt, at sammenligne de forskellige stilarter for derigennem at udbygge sit eget system. Han tog, hvad han mente var de bedste teknikker fra et hvilket som helst kampkunstsystem og tilpassede dem gradvis ind i hans egen træning. Således opbyggede han det grundlæggende fundament Kyokushin Karate hviler på.

I 1957 åbnede Shihan Bobby Lowe på Hawaii den første skole uden for Japan som byggede på Oyamas principper. Oyama havde i 1952 givet sin første opvisning på Hawaii og efterfølgende mødtes Bobby Lowe og Oyama og trænede sammen.

Bobby Lowe`s fader var kung-fu instruktør, så Bobby Lowe trænede meget inden for kinesisk kampkunst. Han havde desuden deltaget og trænet inden for næsten alle kampkunstformer. Som 23 årig, var han gradueret 4. dan i judo. 2. dan i Kempo og 1. dan i Aikido, men Oyamas kraftfulde opvisning havde forbløffet ham.

Mas. Oyama inviterede Bobby Lowe til Tokyo for at træne med ham, og således trænede Bobby Lowe med Oyama i over halvandet år. Shihan Bobby Lowe blev dermed den første “uchi-deshi” af Kyokushin Karate, en tradition som senere blev kendt som “Wakajishi” eller Mas. Oyamas “unge løver”, som er nogle få udvalgte, der hvert år dedikerer sig til at træne Kyokushin Karate i 1000 dage.

Byggeriet af Kyokushin Karate`s hovedkvarter Honbu i Tokyo startede i 1963 og det blev officielt åbnet i

1964. I den forbindelse indførte Mas. Oyama navnet “KYOKUSHIN” som betyder “Den ultimative sandhed”. Kyokushin Karate spredte sig hurtig til resten af verden, og er i dag en af verdens største kampkunstorganisationer.

Det er selvfølgelig klart, at en stilart kun er lige så stærk som de elever der repræsenterer den. Alle dem, der har valgt at følge Sosai`s karate har et stort ansvar for at træne hårdt med ukuelig og uovervindelig ånd således at traditionen, kendetegnet ved styrken i Kyokushin Karate, vil blive genkendt og respekteret af alle for mange år frem.